Bakra's& John:de beste vriend van koningin Beatrix
Door: naadinsuriname
Blijf op de hoogte en volg Nadieh
28 September 2011 | Suriname, Paramaribo
In het vliegtuig natuurlijk airco en dan stap je het vliegtuig uit en dan krijg je een klap. heeel benauwd vochtig weer, dus de eerste seconden moest ik naar adem happen én ik had natuurlijk een lange broek aan, nou die wilde ik meteen uittrekken.
We kwamen daar om 18uur surinaamse tijd (dus 23uur NL tijd) aan en het gekke is om 18.30 is het hier donker. er is geen schemer niks, gewoon van licht BAM naar donker. was dus heel apart om mee te maken.
Vliegveld stelt ook echt niks voor een landingsbaan midden in de rimboe en een loods waar je je koffers op kan halen haha. We werden uiteindelijk opgehaald in, wat ze hier, een bus noemen. hilarisch, 18 koffers in dat ding en dan ook nog eens 18 mensen! helemaal beschilderd dat ding en wij hutje mutje op elkaar in de hitte 2uur lang want het verkeer is hier een grote chaos!
onderweg hebben we ook al de nodige armoede gezien. huisjes van golfplaten op elkaar, autowrakken langs de weg, je kent het wel.
de wijk waar wij zitten schijnt ook echt dé ghetto te zijn. Is ook wel te zien! maar wel heel gezellig! iedereen zit voor het huis en echt iedereen is gastvriendelijk! De mannen/jongens zijn hier wel heel irritant! ze weten/zien natuurlijk dat we stagiares zijn. wat doen ze dus: ze lopen je achterna en niet eventjes nee gewoon de hele tijd, ze fluiten, psssst-en toeteren en roepen bakra's (witte mensen) witjes, kaaskoppen en de standaard zin is hier: Meisje, welkom in Suriname, willen jullie een surinaamse man? surinaamse gezelligheid? of gaan jullie mee in de auto wandelen? ja in de auto wandelen... dat betekent: een reisje/tripje maken. Vervelend dus, maar daar wen ik wel aan haha.
deze week zijn we nog vrij van stage, misschien volgende week ook wel, we weten het niet want Surinamers die weten nergens een antwoord op als het gaat over afspraken het enige wat ze zeggen is: No spang (maak je niet druk). Nou dat doe ik dan ook niet! lekker chillen. We moeten wel nog veel regelen, want het is dus echt niet makkelijk om in dit land te blijven. dus we hebben al regelmatig de Surinaamse bank, vreemdelingendienst etc. van binnen gezien.
Paramaribo hebben we intussen ook al een beetje verkend (al een paar hotspots)super vette stad, caribisch maar toch nederlands want de architectuur lijkt verdomd veel op die van Nederland, logisch natuurlijk.. daardoor besef ik nog niet echt dat ik hier zit want je kan ook gewoon nederlands blijven praten. Het enige wat hier anders is, is de muntsoort (surinaamse dollars) en het weer! we zitten nu wel in een extreem hete/droge tijd dat vinden de locals zelf ook, het is hier namelijk al 4 dagen op rij 35-40 graden. Gisteren hebben we wel regen gehad, HEERLIJK! lekker in de regen gestaan want ik had het té werm!
De appartementen zijn ook helemaal top! susanne en ik delen een huis met nog 6 andere studenten echt heel groot maar wel primitief natuurlijk. niks luxe aan. iedereen heeft een eigen slaapkamer (mét waaier), we hebben 8 douches, 5wc's en een gezamelijk keuken en woonkamer plus binnenplaats. ze kennen hier geen warm water, maar dat is heeeerlijk! ik zou nou niet moeten denken aan een warme douche. de eerste 2 dagen zijn we zwaar op insecten jacht geweest. KAKKERLAKKEN ZO GROOT ALS MIJN WIJSVINGER! vieze beesten. maar we zijn al aardig goed aan het worden met het vermoorden van die viezerikken.
verder hebben we ook al veel mensen ontmoet, iedereen maakt ook een praatje met je, heel leuk allemaal. waaronder John, een gepensioneerde man van, ik denk, half 70 jaar die beweert dat hij 35jaar in nederland chirurg is geweest van het koninklijk huis. hij schijnt een tumor in het been van koningin beatrix te hebben verwijderd en is beste maten van prins alexander en constatijn, hij komt daar ook regelmatig over de vloer en ging vaak stappen met prins constatijn.... dus... hij had wel onze lunch betaald!hahaha
Het eten is hier trouwens HEERLIJK en kost geen knoop. De wijn is hier heel duur, dus ik ben maar overgestapt op Parbo bier, best te doen.
Internet in het huisje hebben we nog niet, dus voorlopig ga ik internetten bij 't Vat (echt nederlands haha).
we hebben ook al fietsen gehuurd, nou dat is voor de surinamers al helemaal een grap en toen werden we ook nog achterna gezeten door een motoragent mét sirenes (ja ja) omdat we een éénrichtingsweg inreden. begint al goed dus ;)
vanaf vanavond tot zondag begint hier het uitgaansleven, morgen gaan we dus een kijkje nemen! ben benieuwd!
ik hou jullie op de hoogte!!
Bedankt iedereen voor de lieve berichtjes/interesse etc. toen ik ging!
Liefs en kusjes!
speciaal voor pa&ma, chloé, tom, oma familie, mijn pupkes en vrienden.. voor iedereen dus!
Daaaaaaaaaaaaag
28 September 2011 - 19:19
Liz&lies:
Haai drolll! Leuk verhaal hoor. We zijn erg benieuwd naar nieuwe avonturen en foto's. Uploaden maar! Leuk om de eerste indrukken te lezen. Gelukkig kunnen wij zeggen dat het hier deze week ook schitterend weer is, maar die 35halen we nie..
Geniet ervan! Je gaat vast een leuke tijd tegemoet. X -
28 September 2011 - 19:28
Chloose:
Ik citeer: "Nee ik ben helemaal niet zo van het schrijven van verhalen enzo...bloggen bijhouden pfff dat is kansloos, iedereen doet dat"
Jaja Naad, zo zie je maar weer SCHRIJVEN IS LEUK! En je verhalen zijn te grappig! Man man wat heb ik weer gelachen! Het doet me zooooo goed om te lezen dat jij nu al de tijd van je leven hebt! Wooow jaloers hiero! Ik mis je lieve Soez, we bellen morgen! Kusje -
28 September 2011 - 19:30
La Fleur:
Yoooo Nosie!
Heel leuk om te lezen, ik kijk nu al uit naar de volgende. Zo te horen, krijg jij een top tijd daar in suri. Jaloers!
Pas op elkaar (ik blijf moederen vanuit nederland, je weet) en zeker no spang.
Pies(L) -
29 September 2011 - 10:41
Diana En Fred:
Hoi Nadieh, (dit keer met 1 D)
Je bent al aardig aan het inburgeren en gelukkig bevalt het eten! Da's toch ook belangrijk.
Ben benieuw of je ook echt op de school van mijn broer terecht komt.
Ik lees het wel.
Lieve groetjes!!!